OVI VOJNICI SU PONOS I SIMBOL GRČKE

by Ivana
3 Komentari

evzoni-grcki-vojnikOve momke, koji ponosno i nepomično stoje na važnim mestima sigurno ste bar jednom videli. Evzoni nisu samo vojnici, oni su za Grke simbol hrabrosti i herojstva. Evo malo poznatih stvari o njima koje sigurno niste znali!Priča o ovim vojnicima počinje pre više od jednog veka, kada je 1868. godine oformljena Predsednička garda, kao dopuna vojsci. Ova garda je sve od Drugog svetskog rata bila poznata kao najjači odred grčke vojske.

Antikitera mehanizam – grčki “računar” iz starog veka

Danas, pripadnici Predsedničke garde, poznatiji kao Evzoni, pripadaju elitnoj jedinici, jednoj vrsti počasne garde, i tu su tu da čuvaju određene objekte i danju i noću, bez obzira na vremenske prilike.

Ovo su manje poznati detalji o ovim hrabrim i uvek spremnim momcima, čiji zadatak nije ni malo lak.

evzoni-garda

Foto: Flickr

Ne može svako da bude evzoni

Svaki vojnik je u gardi jedan sat, tri puta u 48 sati.

Pripadnici ovog elitnog odreda biraju se na osnovu određenih karakteristika. Minimalna visina je 1,87m, a osim toga momci koji bi želeli da postanu Evzoni treba da budu čvrstog karaktera, gordi i psihološki stabilni.

Ukoliko prođu selekciju, čeka ih izuzetno težak jednomesečni trening. Najvažniji deo obuke je mirno stajanje tokom sat vremena koliko su na straži. Ako mislite da je ovo jednostavno, probajte da stojite mirno, bez pokretanja 5 minuta.

Grčka zastava – šta simbolizuje?

Osim toga, ovi momci treba da nauče i svojevrstan „ples“ koji garda izvodi pri svakoj promeni. Da li ste se ikad pitali zašto su njihovi pokreti spori, kao da izvode slow motion? Zato što posle sat vremena nepomičnog stajanja ne bi bilo dobro za njihovu cirkulaciju da su pokreti brži.

evzoni

Foto: Flickr

Predivna uniforma krasi svakog evzoni vojnika

Uniforma koju nose Evzoni je ista ona koju su grčki vojnici nosili za vreme Turske okupacije. Bela haljina izrađena je od 30 metara belog platna i ima 400 falti – po jednu za svaku godinu koju je Grčka provela pod turskom okupacijom.
Uniforme su ručno rađene, a radili su ih iskusni krojači, kojima je  potrebno 80 dana da urade jednu.

Evzoni vojniku treba 30 minuta da obuče uniformu.

Leti i zimi. jedina stvar koja se ne menja su 2 para vunennih čarapa koje ovi vojnici imaju na nogama.

U zavisnosti od prilike, postoji 5 vrsta uniformi:

  • kritska, koja predstavlja sva grčka ostrva
  • makedonska, plava zimska uniforma
  • pamučna uniforma koju vojnici nose leti
  • uniforma kontinentalnog dela Grčke
  • tradicionalna uniforma koju su nekada nosili Grci u regionu oko Crnog mora

Po nekima nazanimljiviji deo Evzoni uniforme su neobične cipele (tsarouchi). Svaka cipela teži 1,5 kilogram i ima 60 bodlji u djonu, koje sprečavaju klizanje i prave one bučne zvuke u toku evzoni marša.
Evzoni su najslikaniji vojnici na svetu i svaka njihova pojava izgleda zaista impresivno. Atina i cela Grčka prosto su nezamislivi bez njih, jer su postali njen veoma važan simbol.

Zato, kada sledeći put vidite ove vojnike, nemojte da ih izazivate, već im se divite.

 

Naslovna fotografija: Pixabay

You may also like

3 Komentari

Zorica 23/03/2022 - 22:33

Veoma zanimljiv tekst sa puno interesantnih informacija o ovim hrabrim momcima. Bravo devojke! Uzivam dok citam vase tekstove u kojima tako lepo docaravate zivot u Grckoj i samu Grcku. Samo tako nastavite!

Odgovor
Ivana 05/02/2023 - 22:09

Hvala vam puno Zorice!

Odgovor
Mogluni Putuje - Izleti sa ostrva Evia - saveti i cene Grčka 04/07/2019 - 23:59

[…] Pri dolasku u prestonicu Grčke, sledi panoramski obilazak. Usput ćete pokupiti lokalnog vodiča koji će, na veoma nespretnom srpskom jeziku, pokušati da vam dočara nekadašnji život u ovom gradu. Izaći ćete podno Akropolja i prošetati se do vidikovca sa kog se prostire nepregledan pogled na ovaj velelepni grad i sam Akropolj. Od trenutka kada stignete na vidikovac, počinje vaše slobodno vreme. Ukoliko želite, možete poći sa vodičem do ulica koje su pune restorana, prodavnica kože, suvenirnica ili butika. Sve one vode do grčkog parlamenta gde ćete se na kraju sastati sa grupom. Ko bude želeo, na mesto sastanka može doći i ranije kako bi prisustvovao smeni straže Evzona. […]

Odgovor

Ostavi komentar

one × 2 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići