ZAŠTO GRCI RAZBIJAJU TANJIRE TOKOM SLAVLJA?

by Tijana
0 Komentar

 

razbijanje-tanjira-grcka-zanimljivostiAko ste prisustvovali tradicionalnoj grčkoj svadbi ili ste ovaj običaj primetili u nekim od holivudskih filmova, sigurno ste se zapitali – zašto Grci razbijaju tanjire na svadbama?Odmah na početku ćemo vam reći da se ovaj običaj danas retko primenjuje na grčkim svadbama. Uglavnom se upražnjava na slavljima grčke dijaspore, ali i u restoranima zarad turista koji su, gledajući neki holivudski film, poželili da i sami razbiju makar jedan tanjir u grčkoj taverni.

Kako je nastao sirtaki?

Međutim, ne tako davno, Grci su voleli da primenjuju ovaj običaj na venčanjima. Zato ostaje pitanje, zašto je neko uopšte želeo da razbije čist beli tanjir ( nikada niste na velikom platnu videli da neko razbija prljav tanjir?)?

Naime, razbijanje tanjira nije bio oduvek tradicionalni čin na svadbama. Nikada ne bi ste pogodili odakle vuče svoje korene ovaj običaj. Ni manje ni više, ovaj tradicionalni čin se prvo izvodio na sahranama.

(NE)Kulturni Grci

Ljudi koji bi prisustvovali sahranama svoju duševnu bol za preminulim bi iskazivali razbijanjem tanjira. Sada vam sigurno tek nije jasno zašto su običaj sa sahrane preneli na svadbeno veselje. Postoje dva objašnjenja za ovaj čudan čin.

Razbijanje tanjira simbolizuje novi početak. To znači da će par “baciti” svoj stari život i krenuti u novi zajedno. Drugo objašnjenje kaže da će lomljenjem tanjira biti oterani svi zli duhovi koji bi svatove mogli napraviti tužnim i razočaranim, pa će svi prisutni misliti samo na veselje sa mladenicma.

Grčka na velikom platnu

Danas Grci skoro pa da ne primenjuju ovaj, nama svima znani običaj. Zlobni jezici bi rekli da je to zato što su u krizi pa nemaju ni za tanjire ili zato što su lenji da posle pospreme sav nered koji bi se napravio razbijanjem. Međutim, savremene grčke svadbe su veoma slične svadbama iz holivudskih filmova. Tako da je danas veća verovatnoća da će neka Grkinja razbiti tanjir o glavu svom mužu ako se ne vrati kući na vreme, nego što će to učiniti na svadbenom veselju.


Naslovna fotografija: Pixabay/Hans

You may also like

Ostavi komentar

twenty − 1 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići