Grčka je zemlja neverovatne prirodne lepote, fascinantne istorije i prepuna lepih i čudnih običaja. Tako da ne treba da nas čudi što najsunčanija evropska zemlja ima i prelepe gradove i varošice čija šarolikost je neverovatna. Naime, u zemlji masline možete uživati u lepim primorskim mestima, ali i planinskim biserima, baš kao i u multikulturalnim makedonskim gradovima.

U nekim od dole navedinih gradova i varošica ste možda već bili, o nekima ste već čitali u našim tekstovima, a neke ćete željno iščekivati da posetite. Pogledajte kojih deset grčkih gradova je nas fasciniralo, ako “zaobiđemo” najbolje predstavnike Grčke u ovoj oblasti – Atinu  i Solun.

1. Nafplio

grad

Nafplio je definitivno najromantičniji i najelegantniji grad u Grčkoj, o kojem smo vam više puta već pisali. Nosi titulu dijamanta Peloponeza, ali i najlepšeg grčkog grada.

2. Parga

grad

Parga je jedna od omiljenih destinacija srpskih turista u poslednjoj deceniji. Skoro ste na Grčkom kutku mogli da pročitate putopis o neverovatnom iskustvo tokom boravka u kontinentalnom biseru jonske obale. Više o Pargi možete pročitati i OVDE.

3. Kalambaka

Kalambaka ili Kalampaka  je gradić od oko 12.000 stanovnika u centralnoj Grčkoj. Nalazi se u podnožju jedne od top deset najvećih atrakcija zemlje masiline – Meteora. Kalambaka ima bogatu istoriju, naročito iz vizantijskog doba. Obiluje makedonskom arhitekturom, a njegove uske ulice će vas očarati. Uskoro ćemo vam napisati nešto više o ovom lepom mestu.

4. Kostur (na grčkom: Kastorija)

Kastorija je još jedan šarmantan gradić o kome ste već čitali na Grčkom kutku.

5. Karpenisi

grad

Karpenisi  i njegova okolina su u Grčkoj poznati i kao “Mala Švajcarska”. Omiljeno je mesto za ljubitelje zimskih sportova i neverovatne prirode. Grad nudi širok asortiman tradicionalnih smeštaja, pekara i restorana. Karpenisi je poznat i po dobroj svinjskoj kobasici, ali i pršuti. Skoro smo vam pisali o jednoj atrakciji koja se nalazi u blizini ovoe planinske lepotice.

6. Mecovo

mecovo

Mecovo je još jedan planinski biser Grčke. Nalazi se u Epiru u okrugu koji pripada gradu Janjini. Odiše istorijom, a svojom pretežno kamenom arhitekturom svakog turistu ostavlja bez daha. Poslednjih godina Mecovo je postala jedna od poznatih turističkih destinacija ljubitelja Grčke, ali je bez obzira na veliki broj turista i novogradnje sačuvala tradicionalni karakter, savršeno kombinujući prošlost i sadašnjost. Obećavamo da ćemo vam u skorije vreme ispisati nešto više o ovom planinskom naselju.

7. Ber ( na grčkom: Verija)

Stari grad Ber nalazi se u severonoj Grčkoj. Ovaj gradić pružiće vam bogato kulturno iskustvo s dubokom ukorenjenom istorijom Makedonskog, Vizantijskog i Otomanskog carstva. Jedna od najvećih atrakcija grada je očuvana Jevrejska četvrt i njena sinagoga. Grad je okružen s mnoštvo etno sela. Uskoro opširnije.

8. Ksanti

 Smešten je u Trakiji na raskrsnici između Evrope i Azije. Ksanti nosi nadimak “Grad s hiljadu boja” zbog svoje veoma šarene multikulturalne atmosfere. Bogastvo ovog grada leži u činjenici da je nekada bio glavno mesto šverca cigareta. Poznat je i po svom karnevalu koji se održava svake godine u februaru ili martu. Zovu ga još i muzej na otovorenom. Potrudićemo se da vam i ovom biseru Trakije uskoro napišemo jedan valjan tekst.

9. Galaksidi

Nalazi se na severnoj obali Korintskog zaliva. U njegovoj blizini su i čuveni Delfi, a i biser zmiskog turizma Arahova. Galaksidi je vekovima poznata luka, a o njenoj veličini u prošlosti Grčke možete saznati u Muzeju nautike koji se nalazi u samom gradu. Njene rive i šarene ulice ukrašene su lepim dvospratnim tradicionalnim zdanjima, udobnim kafićima i tavernama.

10. Sveti Nikola (na grčkom: Ajos Nikolaos)

Ovaj predivan morski gradić nalazi se na jednom od najlepših ostrva Grčke – Kritu. Okružen je sa tri strane morem i duž obale se nalazi bezbroj kafića i restorana prepunih turista i meštana. Inače, iz grada postoji tura koja vas vodi na Spinelogu (obližnje ostrvo) na kojem su nekada u karantinu živeli ljudi zaraženi gubom. O ovom dijamantu Krita će uskoro biti poseban tekst na našoj internet stranici.