NAJLEPŠI GRČKI GRADOVI

by Tijana
2 Komentari
grčki gradovi

Najlepši grčki gradovi

Grčka je zemlja neverovatne prirodne lepote, fascinantne istorije i prepuna lepih i čudnih običaja. Tako da ne treba da nas čudi što najsunčanija evropska zemlja ima i prelepe gradove i varošice čija šarolikost je neverovatna. Naime, u zemlji masline možete uživati u lepim primorskim mestima, ali i planinskim biserima, baš kao i u multikulturalnim makedonskim gradovima.

U nekim od dole navedinih gradova i varošica ste možda već bili, o nekima ste već čitali u našim tekstovima, a neke ćete željno iščekivati da posetite. Pogledajte kojih deset grčkih gradova je nas fasciniralo, ako “zaobiđemo” najbolje predstavnike Grčke u ovoj oblasti – Atinu  i Solun.

1. Nafplio

grad

Nafplio je definitivno najromantičniji i najelegantniji grad u Grčkoj, o kojem smo vam više puta već pisali. Nosi titulu dijamanta Peloponeza, ali i najlepšeg grčkog grada.

2. Parga

grad

Parga je jedna od omiljenih destinacija srpskih turista u poslednjoj deceniji. Skoro ste na Grčkom kutku mogli da pročitate putopis o neverovatnom iskustvo tokom boravka u kontinentalnom biseru jonske obale. Više o Pargi možete pročitati i OVDE.

3. Kalambaka

Kalambaka ili Kalampaka  je gradić od oko 12.000 stanovnika u centralnoj Grčkoj. Nalazi se u podnožju jedne od top deset najvećih atrakcija zemlje masiline – Meteora. Kalambaka ima bogatu istoriju, naročito iz vizantijskog doba. Obiluje makedonskom arhitekturom, a njegove uske ulice će vas očarati. Uskoro ćemo vam napisati nešto više o ovom lepom mestu.

4. Kostur (na grčkom: Kastorija)

Kastorija je još jedan šarmantan gradić o kome ste već čitali na Grčkom kutku.

5. Karpenisi

grad

Karpenisi  i njegova okolina su u Grčkoj poznati i kao “Mala Švajcarska”. Omiljeno je mesto za ljubitelje zimskih sportova i neverovatne prirode. Grad nudi širok asortiman tradicionalnih smeštaja, pekara i restorana. Karpenisi je poznat i po dobroj svinjskoj kobasici, ali i pršuti. Skoro smo vam pisali o jednoj atrakciji koja se nalazi u blizini ovoe planinske lepotice.

6. Mecovo

mecovo

Mecovo je još jedan planinski biser Grčke. Nalazi se u Epiru u okrugu koji pripada gradu Janjini. Odiše istorijom, a svojom pretežno kamenom arhitekturom svakog turistu ostavlja bez daha. Poslednjih godina Mecovo je postala jedna od poznatih turističkih destinacija ljubitelja Grčke, ali je bez obzira na veliki broj turista i novogradnje sačuvala tradicionalni karakter, savršeno kombinujući prošlost i sadašnjost. Obećavamo da ćemo vam u skorije vreme ispisati nešto više o ovom planinskom naselju.

7. Ber ( na grčkom: Verija)

Stari grad Ber nalazi se u severonoj Grčkoj. Ovaj gradić pružiće vam bogato kulturno iskustvo s dubokom ukorenjenom istorijom Makedonskog, Vizantijskog i Otomanskog carstva. Jedna od najvećih atrakcija grada je očuvana Jevrejska četvrt i njena sinagoga. Grad je okružen s mnoštvo etno sela. Uskoro opširnije.

8. Ksanti

 Smešten je u Trakiji na raskrsnici između Evrope i Azije. Ksanti nosi nadimak “Grad s hiljadu boja” zbog svoje veoma šarene multikulturalne atmosfere. Bogastvo ovog grada leži u činjenici da je nekada bio glavno mesto šverca cigareta. Poznat je i po svom karnevalu koji se održava svake godine u februaru ili martu. Zovu ga još i muzej na otovorenom. Potrudićemo se da vam i ovom biseru Trakije uskoro napišemo jedan valjan tekst.

9. Galaksidi

Nalazi se na severnoj obali Korintskog zaliva. U njegovoj blizini su i čuveni Delfi, a i biser zmiskog turizma Arahova. Galaksidi je vekovima poznata luka, a o njenoj veličini u prošlosti Grčke možete saznati u Muzeju nautike koji se nalazi u samom gradu. Njene rive i šarene ulice ukrašene su lepim dvospratnim tradicionalnim zdanjima, udobnim kafićima i tavernama.

10. Sveti Nikola (na grčkom: Ajos Nikolaos)

Ovaj predivan morski gradić nalazi se na jednom od najlepših ostrva Grčke – Kritu. Okružen je sa tri strane morem i duž obale se nalazi bezbroj kafića i restorana prepunih turista i meštana. Inače, iz grada postoji tura koja vas vodi na Spinelogu (obližnje ostrvo) na kojem su nekada u karantinu živeli ljudi zaraženi gubom. O ovom dijamantu Krita će uskoro biti poseban tekst na našoj internet stranici.

You may also like

2 Komentari

Sunčica 03/07/2017 - 07:03

Mala ispravka: Na Spinalongi ( na Kritu, u delu o gradu Agios Nikolaos) su bili izolovani oboleli od gube( lepre) a ne , ste vi naveli , od kuge.

Odgovor
Tijana 03/07/2017 - 10:24

Hvala Sunčice na ispravci 😉

Odgovor

Ostavi komentar

ten − 4 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići