GREJANJE U GRČKOJ I ZAŠTO NAS ZIMI NIKO NE POSEĆUJE

by Tijana
0 Komentar

atikaIako nam je svima Grčka sinonim za sunce i more, pa shodno tome ne možemo ni da zamislimo kako je zimi u nama voljenoj bratskoj državi, u najjužnijoj balkanskoj zemlji postoji i zima. Bar ovde na Atici nije zima ko što je u majčici Srbiji, ali zato skoro pa svaka kuća ima zimi zalihe drva.

OVO MOŽDA NISTE ZNALI O PRESTONICI GRČKE

Jedan od najhladnijih meseci na Atici je februar. U decembru ćete još moći šetati u duksu i tankoj jaknici ili prsluku. Desi se da u dvanaestom meseci bude temperatura i do 20 stepeni, baš kao što je bilo pre neki dan, pa tako da se novogodišnja euforija, bar nama koji dolazimo iz hladnijih krajeva, se ne oseća toliko.Međutim, iako temperatura retko ide ispod nule skoro svaki dom u dragoj nam Atici ima kamin ili u novije vreme moderne pećke na drva. Pre svega služe da bi se ogrejali u “hladnim” danima, ali i da  bi dočarali tako željnu zimsku atmosferu. Pored toga što nas podseti na dane detinjstva provedene u nama dragim srpskim selima, znaju dobro i da nas zagreju.

Postoje i oni kojima kamin ne služi da se greju, već čisto iz dekorativnih razloga. Takve grčke porodice na Atici koriste tzv. magična drva koja pružaju doživljaj pravog ognjišta, ali ne gore brzo i ne greju ko prava.U Atini ne postoji centralno grejanje, kao što postoji u većini srpskih gradova, već svaka zgrada ima naftno centralno grejanje. Naime, vlasnici stanova sami odlučuju kada će ga i koliko koristiti, ali ima i onih starijih uređaja pa se grejanje u stanovima uključuje u određenoj satnici kućnog saveta. Naravno sami kupuju i količinu nafte koja će im trajati tokom zime. Isto važi i za kuće.

ATINA POD SNEGOM

Kada smo kod grejanje i ružnog vremena, ne možemo a da ne pomenemo vlagu s kojom se mnogi muče u Grčkoj. Naime, pri gradnji stambenih objekata Grci uglavnom ne stavljaju dobru izolaciju ili je bar pre nisu stavljali, tako da kada počne “sezona” kiša, vlaga pronađe put do bar jednog zida grčkog doma. Shodno tome su popularne i električni uređaji koji skupljaju vlagu. To je poslednjih godina veliki „trend“ u domovima zemlje masline.


You may also like

Ostavi komentar

5 × four =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići